HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Az Önkormányzat hivatalos válasza szerint a szeptemberi ülésen kerül napirendre a  környezetbarát, mosható pelenka-program bevezetése Pesterzsébeten.

Idén februárban az Átalakuló Duna-part blogján merült fel annak lehetősége, hogy a belvárosban már működő támogatási rendszert Pesterzsébeten is érdemes lenne megfontolni.

babapopós.jpgAz akkor beérkező javaslatoknak és lelkesítő támogató leveleknek köszönhetően most már tárgyalni is fogja a testület. A kisgyermekes családok szerves és szervetlen hulladékának jelentős hányadát teszik ki a pelenkák ha nem váltanak környezetbarát módszerre. A javaslat elfogadása esetén egy olyan program indítható el a kerületben, amely egyrészt csökkenti a kerület szemétterhelését, illetve a programban résztvevők ökológiai lábnyomát másrészt hosszútávon jelentős megtakarítást jelent a családok költségvetésében.

A javasolt pesterzsébeti program egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az Önkormányzat mosható pelenka beszerzésére azon Pesterzsébeten állandó lakcímmel rendelkező kerületi lakosok számára , akikre  valamely alábbiakban felsorolt meghatározás illik:

a) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

b) Aki rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kap

c) Aki nagycsaládban él (három, vagy több gyermeket nevel)

d) Akinek a gyermeke tartósan beteg

e) Akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata .

A támogatást gyermek egyéves kora előtt lehet igénybe venni.

a) pontban meghatározott esetben a pelenka vásárlását igazoló számlán szereplő beszerzési ár 100 %-a, de maximum 60.000.-Ft

b) pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 80 %-a, de maximum 40.000.-Ft  

c), d) és e) pontjában foglalt esetekben a beszerzési ár 65 %-a, de maximum 30.000.-Ft

Egyre több környezettudatosan gondolkodó szülő hajlik arra, hogy az egyszer használatos, eldobható pelenka helyett a moshatót részesítse előnybe. Pesterzsébet Önkormányzata a javaslat elfogadása esetén támogatást nyújt a nagycsaládosoknak és a szociálisan rászorultaknak a váltáshoz.

A szeptemberi tárgyalás részvételi döntéshozásra is lehetőséget biztosít. Így az előterjesztő vár minden ötletet, véleményt, módosító javaslatot a nyár folyamán hogy szeptemberre egy az itt élő szülők igényeit kielégítő rendelet születhessen.

baba 2.jpg

Címkék: környezetvédelem pelenka mosható pelenka

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atalakulodunapart.blog.hu/api/trackback/id/tr665397289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katica3 2013.07.15. 18:02:45

Tisztelt Képviselő Úr!
3. gyermekem szeptember közepén tölti be 1. életévét. Még további kb. 2 évig fog pelenkát használni. A felsorolt meghatározásokból kapásból kettő illik ránk, tehát ha megszavazza a testület, akkor jogosultak lennénk rá. Viszont addigra a fiam betölti az 1 évet. Ha ezen változtatnának a javaslatban mondjuk 2 éves korra, többen hozzáférhetnének a támogatáshoz (mi is). És még akkor is bőven megtérülne a befektetés ára.

Rigo' 2013.08.26. 00:40:49

Képviselő Úr!

A pelusokat a szülők mossák, vagy esetleg (Szili képviselő úrral) a központi mosás lehetőségét is megvizsgálták. Állítólag ez a leghatékonyabb módszer, bár kétségkívül felvet pár (pl: higiéniai) kérdést így első blikkre.

Rigó
süti beállítások módosítása