HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Dunaparti "kavicsos" játszótér - 2013. május 12.

Vasárnap sokan összegyűltünk és beledolgoztuk szépen szívünk-lelkünk a dunaparti játszótér minden apró részletébe. Ha kimentek, megálltok és figyeltek, egy pillanatra még most is hallhatjátok dobogni azt a sok-sok lelkes gyermek, és kissé korosabb gyermeki szívet.

A munka közös gondolkodással, rengeteg korszakalkotó ötlettel kezdődött és szerencsére a lelkesedés nem hagyott alább a megvalósítás fázisában sem. Volt, aki kontaktokat szerzett; volt, aki szállított; volt, aki mért; volt, aki szakértett; volt, aki rendelt; volt, aki tervezett, volt, aki szervezett. A kihirdetett napon épp ilyen természetesen vette ki mindenki a részét a munkából: a gyerekek épp úgy, ahogy a felnőttek.

A férfinép és a gyerekek felásták a homokozót, új homokot és kavicsot hordtak a játszótérre. Összeszereltük az új játékokat, a gyerekek segítettek gazolni, seperni, gereblyézni. Eltávolítottuk a korhadt, tönkrement deszkákat, összeszereltük a kisházat. Korgó bendőnket paprikás krumplival csitítgattuk, majd újult erővel estünk neki a festésnek. A mérleghinta rekonstrukciója hosszas órákat vett igénybe, de megérte. Végül épp olyan klassz lett, mint az új mászófal. Lassan megszáradt és helyére került a kisház is. Hamarosan játékbolttá, majd cukrászdává változott. A nap végén a fiamat alig tudtuk haza cipelni, elalvás előtt pedig azt kérdezte: „Anya, holnap is lesz játszótér felújítás?”

Szeretnénk még tovább szépíteni ezt a kisházat: postaládát, kopogtatót, szélkakast, mosogatót, polcot, függönyt, főzőlapot készítenénk bele. Nyáron pótoljuk az elhasználódott műanyag játékokat és a kapu helyrehozatala is hátra van még. Ősz végén tervezünk egy játszótér bontó mulatságot: leszedjük, amit le kell, elpakoljuk a játékokat, főzünk, beszélgetünk, mert miénk itt a tér.

Köszönöm mindenkinek, aki ötleteivel, anyagiakkal, beszerzéssel, utánajárással, szervezéssel, munkájával, lelkesedéssel támogatta a felújítást. Öröm volt tapaszatalni, hogy együtt mi mindenre képesek vagyunk. Külön köszönet az Édeskalács Pékségnek, hogy idén is összegyűjtötték a támogatást és az élelmezésünkhöz is  hozzájárultak. Köszönet a Szolárium Stúdiós Miklós bácsinak, aki főállásban asztalos és a faanyag beszerzéséről gondoskodott.

Következő program lelkesedőknek, tennivágyóknak: május 26-án KÉSZ házas játszótér felújítás és Lakópark takarítás. (További infók a Facebookon.)

Gyöngyösi Zsófi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atalakulodunapart.blog.hu/api/trackback/id/tr615299473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása