HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Számos fórumon olvashatóak vélemények a mosható kontra egyszer használatos pelenkák kérdéskörében. Ki erre esküszik, ki arra. Egy biztos egy kisgyermekes család szerves és szervetlen hulladékának jelentős hányadát teszik ki a pelenkák ha nem váltanak környezetbarát módszerre. Néhány érv a váltás mellett:baba 2.jpg

- Környezetbarát, hisz nem termelünk több tonnányi szemetet egy gyermek felnevelése során, textil és nem műanyag van a gyermek popsiján, nincs benne zselésítő kémiai anyag.

- Olcsóbb, hisz sem elmenni nem szükséges hetente/havonta érte a boltba és hazacipelni, sem egy használat után kidobni. Lényeges megtakarítás érhető el a használatával az utazó pelenkákhoz képest, pláne ha több gyermekre tervezünk.

- Egyszerű a használata akár a feladását, levételét tekintjük, akár a vele járó „munkát, egyszerűen kezelhető, ami a tárolást/mosást illeti.

- A modern textilpelenkák több rétegűek, sokkal többet bírnak, Kényelmes a használata, hisz az eldobható papírbetétekkel ma már nem szükséges a széklettel „érintkeznünk", azt egyenesen a WC-be dobhatjuk.

baba 1.jpgA kezdeti beruházás viszont komoly költségekkel járó, forrásigényes feladat. Budapesten, a hatodik kerületben azonban erre nyújtottak megoldást: kibővítették a családtámogatási rendszer szolgáltatásait és támogatást nyújtanak a nagycsaládosoknak és a szociálisan rászorultaknak a váltáshoz.

60.000 forintos pelenkacsomag árát teljes egészében visszaigényelhetik a terézvárosi lakosok, méghozzá 15 napon belül!

Mi ez pontosan?

Egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás mosható pelenka beszerzésére.

Ki veheti igénybe?

VI. kerületi lakosok, állandó vagy ideiglenes lakcímmel (külföldi állampolgárokról is rendelkezik, ennek érdemes pontosan a hivatalban utánakérdezni), és az alábbiak egyike teljesül rá:

a) Aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

b) Aki rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kap

c) Aki nagycsaládban él (három, vagy több gyermeket nevel)

d) Akinek a gyermeke tartósan beteg

e) Akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata

A támogatást gyermek egyéves kora előtt lehet igénybe venni.

Mennyi az annyi?

a) pontban meghatározott esetben a pelenka vásárlását igazoló számlán szereplő beszerzési ár 100 %-a, de maximum 60.000.-Ft

b) pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 80 %-a, de maximum 40.000.-Ft

Tehát 50.000 Ft-os pelenkacsomag árából visszakap 40.000 Ft-ot!

c), d) és e) pontjában foglalt esetekben a beszerzési ár 65 %-a, de maximum 30.000.-Ft

Tehát egy 46.150 ft-os pelenkacsomag árából visszakap 30.000 ft-ot!

Egy gyermekre egyszer lehet igénybe venni (indokolt esetben háromévenként felülbírálják). Emiatt fontos, hogy akkora összegű számla legyen benyújtva, amivel a teljes támogatás igényelhető, különben elesünk tőle.

A kérelem benyújtásától számított 15 napon belül elküldik a támogatást (ha hiánypótlás vagy egyéb ok miatt fel kell függeszteni az eljárást, akkor ennél hosszabb a postázási idő).

(x) forrás: http://biomama-blog.blogspot.hu/2013/02/moshato-pelenkakeszlet-ingyen.html

A kezdeményezés jogszabályi háttere innen letölthető.

A kérdés az, hogy Pesterzsébeten a mai költségvetési helyzetben érdemes-e hasonló támogatási rendszert bevezetni vagy nem. Lenne-e elég jelentkező hasonló kezdeményezésre, mekkora az igény erre a Duna-parton? 

 

Címkék: mosható pelenka hatodik kerület Pesterzsébet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atalakulodunapart.blog.hu/api/trackback/id/tr845109474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása