HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Az Átalakuló Wekerle egyik kezdeményezése a Mikosarunk bevásárlóközösség létrehozása volt. A rendszer lényege az, hogy Nyitott Kert minden héten egységdobozt állít össze 4-5000 Ft értékben az éppen érő biozöldségekből. A dobozokat meg kell rendelni és csütörtökönként 16-18 óráig a wekerlei Gutenberg téri Élő Tisza piacon lehet átvenni (ide egyébként is érdemes kilátogatni, nagyon finom sajtot és füstölt húsokat lehet kapni). A termelőknek az a jó ebben, hogy előre ki tudják számítani, miből mennyit szedjenek le az adott héten, a vásárlók pedig 20%-kal olcsóbban juthatnak jó minőségű biozöldségekhez, mint ha a piacon vásárolnának.

406087_322623697832138_1510141535_n.jpg

Nyáron így nézett ki egy biodoboz (Forrás: Átalakuló Wekerle)

Mi áprilisban csatlakoztunk a kezdeményezéshez, majdnem minden héten rendelünk. Több előnyét tapasztaljuk ennek a rendszernek. Garantáltan helyi idényzöldségekhez juthatunk, nem kell gondolkodni vásárláskor, hogy mit érdemes megvenni és mi az üvegházi vagy külföldi termék (ami számomra főleg abból a praktikus szempontból nem mindegy, hogy tapasztalatom szerint a helyi és idényben lévő áruk finomabbak). Egy hétre bőven elegendő egészséges élelmiszert kapunk, és mivel a zöldségek nem állnak el a végtelenségig, kénytelenek vagyunk mindent elfogyasztani, így jóval több rosthoz és vitaminhoz jutunk, mint azelőtt. Nagyon élvezem kitalálni, mit milyen ételhez használhatnék fel, jó kis kihívást, kreativitást igénylő játék ez.

Az Átalakuló Dunapart tervei között szerepel egy hasonló lehetőség megteremtése. Felmerült az ötlet, hogy lakóparki pékséggel együttműködve a zöldségek mellett egyéb élelmiszerek, pl. tejtermékek, liszt, gyümölcslé is szerepeljenek a kínálatban. A szervezés, a források felderítése most folyik. Aki addig is szeretné kipróbálni a Mikosarunk rendszerét, itt tájékozódhat róla bővebben. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atalakulodunapart.blog.hu/api/trackback/id/tr234786862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása