HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

vasút 1.jpgA Civil Társaság az Átalakuló Duna-partért 2013. április 7-én kitakarította Pesterzsébet vasútállomását, a szemétszedő akció szervezése közben merült fel hogy a vasútállomás feletti aluljáró jelenlegi állapota méltatlan a kerülethez.

Pesterzsébetnek kevés aluljárója van, vasútállomása pedig egyetlen egy. A kerület egyik legszebb épületét a gyönyörű lépcsőkkel már régen lebontották a helyén egy fémkonténer látja el a vasúti megálló feladatait. S bár a régi méltán népszerű vasútállomás újjáépítése nem időszerű, Pesterzsébet egyik fontos közösségi közlekedési pontjának valódi közösségi térré és szebbé, élhetőbbé alakítása fontos szempont kell maradjon. A vasútállomás két oldalról is megközelíthető (a MÁV és a kerület legnagyobb dicsőségére akadály mentesítve sehonnan) egyrészt a Duna-part irányából egy rozoga lépcsősoron, kiépített gyalogátkelőhely nélkül és a felette található aluljárón át. Az aluljáró világítása, lépcsőinek rámpanélkülisége, büdös és balesetveszélyes padlózata és omladozó vakolata a kerület egyik legrendezetlenebb közterületé teszi a helyet. A közbiztonság várhatóan javul a tervezett térfigyelő-rendszerbővítéssel.

vasút 8.jpggöd.jpg

Ilyen most - s ilyenre varázsoltak egy hasonló aluljárót Gödön.

A civil kezdeményezésünk pedig: az elhanyagolt, hulló vakolatú aluljáró természet közelivé színezése új arculatot adhat a vasútállomásnak.

Támogasd a kezdeményezésünket és írd alá a linken a petíciónkat!

Reméljük kezdeményezésünk után az aluljáró kezelői is fontosnak érzik majd annak hatékonyabb kezelését és a világítás átalakítása és az akadálymentesítés is követi majd a kifestést.

A a Let’s Colour Településszépítő Egyesület és az Akzo Nobel Coatings Zrt. (Dulux) (a továbbiakban Kiíró, illetve Szervező) a 2011-es, és a 2012-es magyarországi Let’s Colour Projekt folytatásaként ismét kiírja közösségi pályázatát. 

A pályázat leadási határideje: 2013. május 24.

Bármely Magyarország területén élő közösség, amely a környezetében lévő elszürkült, leromlott, vagy csak egyszerűen színtelen közösségi térben található felületet szeretné színekkel újravarázsolni. Közösségnek minősül minden magyarországi székhellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, társadalmi szervezet, önkormányzat, intézmény, továbbá bármely több emberből álló ad hoc csoportosulás (különösen, de nem kizárólagosan: társasházi közösségek, lakóközösségek, polgári jogi társaságok, szomszédok, baráti közösségek) függetlenül jogi státusuktól.
A pályázatból – jogi státusától függetlenül – ki van zárva minden olyan közösség, amelynek elsődleges célja profitorientált, üzletszerű gazdasági tevékenység. Nem pályázhat olyan közösség, amely elsődlegesen politikai tevékenységet folytat, vagy olyan közösség, amely a közvélekedés szerint elsődlegesen politikai tevékenységet folytató szervezettettel áll kapcsolatban.

Közösségi térben található felületnek számít minden olyan szilárd burkolatú építmény, amely az adott település, településrész, kerület stb. olyan részén helyezkedik el, vagy olyan funkciót tölt be, amely alapján a helyi közérdeklődésben számottevőnek minősül, illetve helyi szinten relatíve sokan látják/használják.

A pályázati kiírás:    http://www.letscolour.hu/aszf

A kezdeményezők felvették a kapcsolatot az aluljárót kezelő BKK Közűt Zrt. Híd, Műtárgy osztályával az engedélyeztetés folyamatban.

vasút 4.jpgvasút 6.jpgA közösségi összefogás erejét nem lehet eléggé hangsúlyozni, egy nagy közös cél elérése pedig olyan változást és élményt hoz, amely hosszú évekre meghatározhatja egy lakóközösség, egy település életét. Pesterzsébet önkormányzatának lehetősége nyílik olyan közösségformáló fejlődést biztosító projekt támogatására, amivel jó példát mutat a kerületi cégek, intézmények és végső soron a kerületi lakosok számára. 

Fentiek miatt kérésünkre Mach Péter önkormányzati képviselő önálló képviselői indítványt nyújtott be hogy „Az átalakuló pesterzsébeti vasútállomás" pályázatot szakmai és elvi támogatásban részesítse Pesterzsébet Önkormányzata.

A képviselői indítvány innen letölthető.

Amennyiben egyetért a kezdeményezésünkkel, kérjük, támogassa és írja alá a linken a petíciónkat!

DunaPart_logo.jpgCivil Társaság az Átalakuló Duna-partért

Címkék: önkormányzat vasútállomás aluljáró Pesterzsébet Duna-part színes világ Let’s Colour

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atalakulodunapart.blog.hu/api/trackback/id/tr125280526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása