HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Az illegális hulladéklerakók megszüntetésének egyik fontos eszköze a fák, cserjék, virágok ültetése. 2014 nyarán Pesterzsébeten számos helyen eltűntek a szelektív szigetek konténerei. A szemét és az üvegtörmelék azonban ott maradt.

A helyzetet súlyosbította, hogy olyan szigeteket is megszüntettek, amely környezetében csak egy évvel később kerültek kihelyezésre a házhoz jövő szelektív gyűjtést biztosító kék-sárga kukák, ilyen volt a Gubacsi lakótelepen a Mediterrán-lakópark bejáratánál elhelyezett is. Akkor az egyeztetések során megbeszéltük, hogy a megszüntetések előtt a területek rendezését meg kell tervezni, fákat, bokrokat kell ültetni vagy egyéb módon rendezni a helyszínt. Egy hulladékgyűjtő-sziget megszüntetése ugyanis komoly előkészítést igényel, ellenkező esetben az illegális hulladék lerakóhelyévé alakul. Kérésemre végül 2016-ban el is készültek a virágágyások, sajnos azonban az Önkormányzat rossz gazdának bizonyult, a virágok lassan eltűntek, a gaz burjánzásával együtt megjelent a szemét is és a terület újra lerakóvá alakult.

Néhányan tavaly meguntuk a lakópark bejáratánál a szeméthegyet, s rendeztük a területet.

38267381_1846200765473008_4149894098288902144_o.jpgKét tucatnyian összefogtunk, összedobtunk 46 ezer Forintot, felástuk a területet, cserjét és virágot ültettünk és kirakattunk egy táblát, hogy szemét elhelyezése hatóságilag tilos, így tavaly nem kellett minden nap egy szeméthalom mellett elmennünk.

Idén újra belevágtunk!

Köszönjük a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztatónak a szerszámokat, Pesterzsébet Önkormányzatának és Czigler Petráéknak a virágokat!

S köszönjük, hogy megoldódott a vízkiállás problémája is!

Aki szeretne segíteni az csatlakozzon a közösségi locsoló programunkhoz és jelentkezzen, melyik estét tudja bevállalni!

Szólj hozzá!

  • Tényleg hamarabb jön el a klímaváltozás, és pusztítóbb lesz, mint gondoltuk?
  • Mekkora az ökológiai lábnyomunk?

52905291_2132174170208998_5421630371286482944_n.jpgErről is beszélgettünk pénteken a Fenntartható Pesterzsébet Klub megnyitóján a Csiliben, a Vízvári teremben. Előtte pedig megnéztük David Attenborough: Klímaváltozás – A tények című filmjét.

„A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy ha a következő évtizedben nem cselekszünk radikálisan, visszafordíthatatlan károkat okozunk a természetben, társadalmaink pedig összeomlanak” – ezek Sir David Attenborough szavai és ebben a filmben hangzanak el.

Szerinte ugyanis a klímaváltozás évezredek óta a legnagyobb fenyegetés, amivel szembenézünk, legújabb munkája, mint a címe is jelzi, a már jelenleg is zajló éghajlati katasztrófa hatásaival foglalkozott.  A filmvetítés után Németh Krisztina tartott egy lebilincselően érdekes előadást a témába,n majd arról beszélgettünk hogyan folytassuk tovább.

A klubsorozatunkban arra keressük a választ, hogy

  • Mit jelent valójában a klímaváltozás?
  • Mekkora egy pesterzsébeti ökológia lábnyoma?
  • Mit tehetünk a klímaváltozás megállításáért, a bolygónk megmentéséért itt helyben?
  • Hogyan lehet fenntarthatóbbá varázsolni lakókörnyezetünk?
  • Miként alakulhat át Pesterzsébet egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté az itt élő környezettudatos polgárok összefogásával?

A klubnyitón összeszedtük azokat a témákat, amikről a közeljövőben szeretnénk beszélgetni. Ezeket most meg is mutatjuk, de veletek együtt szeretnénk kiválasztani az idei klub programját.

A kérdőív a 2019-es klub programjának összeállításában segít. 

Várjuk véleményeiteket, ötleteiteket!

Szólj hozzá!

54519623_2165023983590683_7921381631972081664_n.jpgA Teszedd! kampányához csatlakozva az elmúlt évek egyik legnagyobb pesterzsébeti civil szemétszedési akcióját hoztuk össze, közel másfélszáz résztvevő, két helyszínre összegyűjtött kb. 300 zsák szemét, és egy picit tisztább partszakasz.

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Az idei világnap üzenete az volt, hogy a tiszta vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Az emberi civilizáció ugyanis ökológiai válságot okozott: ha nem cselekszünk gyorsan és határozottan, nem csak gyerekeink és unokáink jövőjét lehetetlenítjük el, de a saját magunkét is.

Immár ötödik éve szervezünk egy a civilekkel, dél-pesti lokálpatriótákkal, futókkal, kerékpárosokkal és horgászokkal közös akciót a Duna-parton a TeSzedd! kampány keretében.

Az immár ötéves akciónk üzenete:

- Ha van akárcsak fél órád és zavar a teleszemetelt Duna-part.
- Ha tisztább és rendezettebb partszakaszon szeretnél kerékpározni és futni.
- Ha félted a kutyád a fertőzésveszélyes hulladéktól.
- Ha zavar, a nádas állapota.
- Ha szereted a jó társaságot.
- Ha fontos a környezetvédelem.

Akkor gyere, és fogjunk össze a Duna-partért!

Az összefogásnak köszönhetően az elmúlt öt évben számos illegális hulladéklerakót felszámoltunk a parton a Gubacsi-híd és a Hollandi öböl környezetében.  Ennek ellenére a partszakasz ma sem vált a kerület rekreációs részévé, rossz a közbiztonság, állandó probléma a szemétkérdés, évről évre romlik a minősége a kerékpárútnak.

Pedig cél az, hogy Budapest egyik természeti különlegességét megszabadítsuk az emberi felelőtlenség hétköznapi terheitől, hogy a vízpart ismét az egyik ékköve lehessen a fővárosnak, és természeti élőhelyként, illetve rekreációs övezetként is méltó lehessen egy XXI. századi világvároshoz.

Idén sajnos a strand alatti részt lezárta a beruházó az építkezés befejezéséig, a híd túloldala most is kellemes, horgász és pihenőhellyé válhatna, ahol biztonságban, szép és tiszta környezetben sportolhatunk.

Ezért szerveztük meg idén is takarító akciónkat. A Teszedd! kampányához csatlakozva az elmúlt évek egyik legnagyobb pesterzsébeti civil szemétszedési akcióját hoztuk össze, közel másfélszáz résztvevő, kb. 300 zsák szemét, és egy picit tisztább partszakasz. Sokan az utolsó pillanatban csatlakoztak, horgászok kértek zsákot, hogy legalább a környezetüket kitakarítsák, s a csepeli evezős verseny nézői is be- becsatlakoztak.

Itt a teljes galéria elérhető:

Egyik szemünk sír a másik nevet:

  • rengetegen jöttünk el, ingyen, önkéntesen (a részt vevők még a kötelező középiskolás 50 órás közösségi szolgálathoz sem kértek igazolást)., rengeteg fiatal, általános és középiskolás, egyetemista, főiskolás. Szülők, kismamák, kisgyermekek, ovisok és magzatok együtt tettünk a tisztább, élhetőbb Duna-partért.
  • 300 zsák az rengeteg szemét, aminek egy jelentős részét a főváros különböző pontjairól hoztak ide. Külön területet kellett elkülönítenünk az összegyűjtött veszélyes hulladéknak (fecskendők, gyógyszerek, sugárveszélyes anyagok, fáradt olaj…). Ráadásul sajnos a szomszédos ferencvárosi ennek a többszöröse még dolgos kezekre vár.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött, aki plakátozott, segített a szervezésben, talicskázott, szemetet szedett, vizet adott nekünk, vagy csak eljött közénk!

Külön köszönet a Hajós Alfréd Általános Iskola 8. B osztályának, hogy ennyien eljöttek és kivették a részüket ebből a munkából!

Címkék: összefogás Duna-part Teszedd!

Szólj hozzá!

Takarítsuk ki a Duna-partot idén is!

Találkozzunk június 9-én, 9 órakor a pesterzsébeti Duna-parton, a Gubacsi-híd alatti régi Hajóállomásnál!

32588139_2211069685588823_6714093074122801152_o.jpgImmár ötödik éve szerveznek civilek, dél-pesti lokálpatrióták, futók, kerékpárosok és horgászok közös akciót a Duna-parton. Az összefogásnak köszönhetően számos illegális hulladéklerakót felszámoltunk a parton a Gubacsi-híd és a Hollandi öböl környezetében. 

Ennek ellenére a partszakasz ma sem vált a kerület rekreációs részéve, rossz a közbiztonság, állandó probléma a szemétkérdés, évről évre romlik a minősége a kerékpárútnak.

- Ha zavar a teleszemetelt Duna-part. 
- Ha tisztább és rendezettebb partszakaszon szeretnél kerékpározni és futni.
- Ha félted a kutyád a fertőzésveszélyes hulladéktól.
- Ha zavar, a nádas állapota.

Akkor találkozzunk június 9-én!

Takarítsuk ki a Duna-partot és közben beszéljük meg mit tehetünk a partunkért!

Zsákokat és kesztyűt biztosítunk.

A szemét elszállításáról, talicskákról és gereblyékről a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató gondoskodik.

A rendezvény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/187421292084273/

Kezdés: 2018. június 9. 9 óra
Találkozóhely: a Gubacsi híd alatti régi Hajóállomás (térkép)

Készítettünk egy videót a mostani állapotokról és az előző évek eredményeiről:

 

Április 21-re szervezett az Átalakuló Duna-part takarítási akciót a Pesterzsébeti vasútállomáshoz, mert az állomás környezetének zöldfelületét elborította a szemét.

Akkor a sajtónyilvánosságnak köszönhetően, megelőzve a flashmobot, kitakarította a MÁV az adott területet. Ismét bebizonyosodott, hogy a helyi közösségek tenni akarása, az együttműködés sikerre vezet!

Akkor azt ígértük: folytatjuk a Duna-parton! S most betartjuk amit ígértünk!

Szeretettel várjuk azokat a kerületi lakosokat a Gubacsi-híd alatti régi Hajóállomásnál, akik csatlakozni szeretnének az akcióhoz!

Gyertek és folytassuk együtt a kerület élhetőbbé tételét!DunaPart_logo.jpg

 

Címkék: takarítás Duna-part Gubacsi lakótelep Mediterrán-lakópart

Szólj hozzá!

Kedves Szülők!

Tartsunk egy szuper apák napját, talicskaversennyel és homoklapátolással!

A tavalyi és a tavalyelőtti ilyen volt. :-)

Lassan itt a tanév vége, úgyhogy ideje a KÉSZ-es házak közötti játszótér felújításába belevágni! Jó buli lesz, a megszokottól eltérően néhány szülővel egyeztetve a tanítási szünetre tettük át:

Időpont: 2017. június 24-én szombat délelőtt 9 órától.

 

Idén is ellenőrizzük a játszótéri eszközök biztonságosságát, az elkorhadt és eltört részeket pedig kicseréljük, és hozatunk új homokot.

Ránk vár azonban a munka oroszlánrésze: ki kell gyomlálni a játszóteret, felásni a homokot és behordani az újat, javítani kell a fa alkatrészeket (kitömni a hézagokat) csiszolni és festeni azokat.

Idén szeretnénk a lakópark más részeit is rendbe tenni, a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató segítségének köszönhetően lesznek talicskák, lapátok és egyéb eszközök, illetve zsákok szemétszedésre aminek elszállítását is megoldjuk.

Várunk minden itt lakót szeretettel!

Kérjük a játszóteret használó gyerekes Anyukákat, Apukákat némi anyagi segítséggel és a munkájukkal járuljanak hozzá, hogy újra szép, felújított, tiszta játszóterünk legyen.Az összegyűlt pénzből a felújítás költségén kívül néhány gyerekjátékot veszünk idén is.

Akinek lehetősége engedi, 2-3000 Ft-tal járuljon hozzá a költségekhez.

Hívjatok telefonon, vagy juttassátok el hozzánk:
Domján Katalin és Mach Péter (Igor és Nándi szülei)
06-20-5849087 vagy 06-30-9544-845 domjankati@mach.hu vagy peter@mach.hu

Üvegzseb az átlátható gazdálkodásért:

Címkék: játszótér felújítás takarítás apák napja Duna-part Mediterrán lakópark

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása