HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Szent Márton ünnepe hagyományosan a szegényekkel való törődés és a télre való felkészülés jeles napja (a csorda behajtását kísérő pásztorünnep), a felelősség ünnepe. Az ünnepi libasültet is szokás megosztani a rászorulókkal, mert aki Márton napján libát eszik, az egész évben nem fog éhezni.

szent márton 1.jpg

November 7-én négy nappal Szent Márton napja előtt egy lakótársunk ötletének és szervezésének köszönhetően a Mediterrán-lakópark és a Gubacsi lakótelepen élők is megoszthatják köpönyegük felét. Az „Egy kabát, egy élet" akció keretében ruhaneműkkel (téli kabátokkal, nadrágokkal, cipőkkel, zoknikkal, pólókkal,) és takarókkal támogathatjuk elesett embertársaink.

Köszönet érte a szervezőnek és az eseményt befogadó Amina Test és Lélek Rekreációs Központnak.

A legenda szerint Szent Márton még római katonaként lovon közeledett Amiens kapujához. A lova egyszer csak visszahőkölt az úton, mert megmozdult a hó, és egy koldus tápászkodott föl, akinek a vállán csak szakadozott rongyok lógtak. Éhezve és vacogva nyújtotta a kezét a tiszt felé, és alamizsnát kért. Márton azonban katonatársaival épp az imént játszotta el minden pénzét, s így kiáltott: ,,Akár hiszed, akár nem, egy árva rézpénz nincs a zsebemben, de azért várj csak, valahogy segítek rajtad!'' Azzal fogta széles köpenyét, lekanyarította a válláról, majd a kardjával széltében kettéhasította, és a felét odaadta a koldusnak:,,Fogjad, barátom - mondta neki, és ráterítette a meleg anyagot -, és a lovamnak köszönd meg, mert a köpenynek ez a része őt takarta!''

Azon az éjszakán Mártonnak különös álma volt: Jézust látta, amint fényes sereg veszi körül. A vállán azonban a köpenynek azt a darabját viselte, amit a koldus kapott, és odafordulván az angyalokhoz, mondta: „Márton öltöztetett föl engem ezzel a ruhával!'' Amikor ezt az álmot egy papnak elbeszélte, az csodálkozva ránézett, és azt mondta: ,,Az Úr megmondta: Amit egynek a legkisebb testvéreim közül tesztek, nekem tettétek. De úgy vélem, hogy az Úr is készített neked egy ruhát, amelybe föl akar öltöztetni.'' Sokan innen eredeztetik döntését is, hogy kilépett a hadseregből, Isten szolgájául szegődött és megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Fontos hittérítő munkát végzett. Életét csodák, gyógyulások kísérték. Munkáját haláláig kitartóan végezte, 397. november 8-án hunyt el.

Ma Magyarország egyik legnagyobb problémája a társadalom általános elszegényedése, egy 2010. decemberi felmérés szerint mintegy 2,8 millió ember tekinthető szegénynek, vagy nélkülözőnek. Az elszegényesedés folyamata megállítható a gazdaság átalakításával és a szellemi tőke leértékelődési folyamatának megállításával. S ebben felelősségünk van nekünk is Duna-parton élőként, s ez nem teljesíthető egy évenként egyszer teljesített adománnyal. Ebben segíthet a helyi élelmiszer-termelés és a helyi gazdaság erősítése is. Szerepe van tehát a kis lakóközösségek önszerveződésének és identitásuk illetve az egymás iránti szolidaritás megerősítésének  a fenntartható jövő megteremtésében.

Szent_Marton_Szalkaszentmárton.jpg

Címkék: segítség szegénység adomány Pesterzsébet Szent Márton

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atalakulodunapart.blog.hu/api/trackback/id/tr324889459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása