HTML

Csatlakozz itt is!

Bemutatkozás

DunaPart_logo.jpg Néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy felelősek vagyunk saját életünkért, lakókörnyezetünkért és embertársainkért, úgy gondoltuk, hogy új, civil mozgalmat indítunk Pesterzsébeten.

Az Átalakuló Városok Mozgalom Nagy-Britanniából indult és mára közel ezer települést és lakóközösséget fog össze. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet. A program nyílt és önkéntes, bárki csatlakozhat!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb és működő, együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgálja.

Hírlevél és levelezőlista

Iratkozz fel a hírlevelünkre
és értesülj programjainkról!

Email:

 

Ha szeretnél értesülni a biodoboz
ajánlatokról, akkor iratkozz fel
a biodoboz levelezőlistára!

Email:

Miért jó Pesterzsébeten a Duna-parton élni? Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önálló, élhető és együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgáló civil kezdeményezés. Mitől válhat ilyenné egy lakóközösség? 

Erre mutat példát az Immár hagyományosnak mondható (május végén - június elején a Mediterrán-lakóparkban rendezett) „alternatív gyermeknap”.

Ezen a vasárnapon ugyanis, az itt lakó gyerekek nem ugrólóvárakban és játszóházakban kezdenek, hanem a szülőkkel előbb felújítják, kicsinosítják a játszóterüket.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett!

Aki:

 • gazolt,
 • talicskázott,
 • talicskán utazott,
 • gereblyézett,
 • ásott vagy lapátolt,
 • vagy smirglizett, söpört,
 • festett,
 • s azoknak is akik nem értek rá, de anyagilag hozzájárultak a felújításhoz.

S külön köszönet a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató munkatársainak a talicskákért, lapátokért, ásókért, gereblyékért és a Gubacsi Gyógyszertárnak a támogatásért!

Igor és Nándi szülei

Üvegzseb az átlátható gazdálkodásért:

 

Címkék: játszótér felújítás gyermeknap 2016

Szólj hozzá!

A pesterzsébeti "Átalakuló Duna-part" és a ferencvárosi 
"Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez" szervezésében, civilek, dél-pesti lokálpatrióták, futók, kerékpárosok és horgászok közös akciója:

- Ha zavar a teleszemetelt Duna-part. 
- Ha szúrja a szemed, hogy a lakókörnyezeted közelében ekkora a szemét.
- Ha tisztább és rendezettebb partszakaszon szeretnél kerékpározni és futni.
- Ha félted a kutyád a fertőzésveszélyes hulladéktól.
- Ha zavar, hogy a tavaly nyári viharkárokat azóta sem rendezte senki.

Akkor találkozzunk április 30-án, szombaton délelőtt 9 órakor a Gubacsi-híd pesterzsébeti lábánál, a Duna-parton és szedjük össze együtt a szemetet, tegyük járhatóvá a kerékpárutat!

Zsákokat és kesztyűt a Teszedd! jóvoltából biztosítunk.

Regisztrálj a Facebookon! Kattints ide!

Címkék: takarítás Pesterzsébet Duna-part Teszedd!

Szólj hozzá!

Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb, működő és együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgáló civil kezdeményezés. Pesterzsébet önkormányzata egy tagunk kezdeményezésére két éve úgy döntött támogatja közösségi kertek létrejöttét a kerületben. A Duna-part rekonstrukciójának részeként most meg is valósulhat.kozossegi_kert_3.jpg

Változtassuk környezetünket szebbé, zöldebbé, élhetőbbé!

A kertet egy közösségi tervezés projekt keretében szeretnénk megvalósítani, úgy hogy a kert funkcióiról, formavilágról is annak használói, a lakóközösség tagjai , az itt kertészkedők dönthessenek.

Kérjük, segítse munkánkat a közösségi kert minél otthonosabbá tételéhez! Nekünk fontos a véleménye, fontosak igényei! Töltse ki lenti kérdőívünket!


Köszönjük együttműködését!

az Átalakuló Duna-part kertkoordinátorai

http://atalakulodunapart.blog.hu/

Szólj hozzá!

Sokan kérdezik: miért jó Pesterzsébeten, a Duna-parton lakni?

Hát, például ezért::

Immár hagyományosnak mondható a május végén a Mediterrán-lakóparkban rendezett „alternatív gyermeknap”. Május utolsó vasárnapján délelőtt ugyanis, az itt lakó gyerekek nem ugrólóvárakban és játszóházakban kezdenek, hanem a szülőkkel előbb felújítják, kicsinosítják a játszóterüket.

A Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató segítségének köszönhetően idén is ellenőriztük a játszótéri eszközök biztonságosságát. Megjavíttattuk és kicseréltettük az eltört gerendákat, faalkatrészeket.

Felkészülésként a szülők egy kis szombat esti gazolással és virágültetéssel nyitottak, majd vasárnap délelőtt jött a munka dandárja.

Köszönet mindenkinek, akik részt vettek:

Aki:

 • ültetett,
 • gazolt,
 • talicskázott,
 • talicskán utazott,
 • gereblyézett,
 • ásott vagy lapátolt,
 • vagy smirglizett, söpört,
 • festett,
 • fagylaltot készített,
 • s azoknak is akik nem értek rá, de anyagilag hozzájárultak a felújításhoz.

S köszönet a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató munkatársainak a talicskákért, lapátokért, ásókért, gereblyéért és a karbantartásban nyújtott segítségért!

Igor és Nándi szülei

Üvegzseb az átlátható gazdálkodásért:

 

 

 

Címkék: játszótér gyermeknap Mediterrán lakópark Mediterrán-lakópart

Szólj hozzá!

Pesterzsébet Önkormányzata a Duna-parton, a Hullám csónakházak területén alakuló közösségi kertről tájékoztató lakossági fórumot tart a Csili Művelődési Központ Vízváry termében, 2015. május 28.-án, csütörtökön, délután fél 5-től.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

kozossegi_kert_3.jpg


Az Átalakuló Duna-part egy családbarát, önállóbb, élhetőbb, működő és együttműködő közösségeken alapuló városrész megteremtését szolgáló civil kezdeményezés. Pesterzsébet önkormányzata egy tagunk kezdeményezésére két éve úgy döntött támogatja közösségi kertek létrejöttét a kerületben. A Duna-part rekonstrukciójának részeként most meg is valósulhat.

A nyugaton már elterjedt „community gardening" (közösségi kertek) alapvető célja, hogy egy közösség tagjai lakóhelyük közvetlen közelében termeszthessenek növényeket. Az ilyen kertek általában parlagon heverő telkeken találnak helyet, amit magánemberek önszerveződő csoportja vesz művelés alá a telek tulajdonosának beleegyezésével. A kertek amellett, hogy egészséges kikapcsolódást nyújtanak, egyben a közösségi élet színterévé is válhatnak.

kozossegi_kert_2.jpg
 Változtassuk környezetünket szebbé, zöldebbé, élhetőbbé!

A kertet egy közösségi tervezés projekt keretében szeretnénk megvalósítani, úgy hogy a kert funkcióiról, formavilágról is annak használói, a lakóközösség tagjai , az itt kertészkedők dönthessenek.

Kérjük, segítse munkánkat a közösségi kert minél otthonosabbá tételéhez! Nekünk fontos a véleménye, fontosak igényei!

Jöjjön el a lakossági fórumra és mondja el véleményét, vagy töltse ki kérdőívünket!

koz_2.jpg

A kérdőívet kitöltheti a lakossági fórumon, illetve az interneten is a hétvégén.

Köszönjük együttműködését!

az Átalakuló Duna-part kertkoordinátorai

http://atalakulodunapart.blog.hu/

 

 

2 komment